ДИСПАНСЕРИЗАЦІЯ – ОСНОВА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ ТВАРИН

     З метою охорони здоров’я тварин, забезпечення виробництва безпечної продукції тваринного походження спеціалісти ветеринарної медицини Долинського району з лютого по червень 2017 року проводять весняну диспансеризацію тварин, що належать особистим під­соб­ним господарствам району.

     Диспансеризація – це комплекс планових діагностичних, профілактичних і лікувальних заходів, направлених на створення здорових високопродуктивних стад тварин, зменшення і ліквідацію внутрішніх незаразних, акушерсько-гінекологічних, хірургічних та інших хвороб. 

     Диспансеризація дозволяє здійснювати контроль за станом обміну речовин у тварин, своєчасно виявлять субклінічні форми хвороб, розібратися у складному комплексі причин, що їх викликають, розробляти шляхи профілактики і лікування. 

     Основна задача диспансеризації сьогодні: виявить внутрішні хвороби тварин, які, при проведенні масових обробок, можуть впливати на результати досліджень на хвороби інфекційні.

     Досвід проведення диспансеризації тварин в районі в минулому і позаминулому роках дозволяє із впевненістю стверджувати: така робота необхідна. Наприклад: завдяки вчасно проведеним копрологічним дослідженням виявляються паразитологічні хвороби, які впливають на характер реакцій після введення туберкуліну (при дослідженні тварин на туберкульоз). Вчасне лікування «позитивних» тварин забезпечує якісне проведення досліджень на туберкульоз.

     Важливим етапом диспансеризації є дослідження крові тварин на біохімічні показники. Результати досліджень крові дають можливість визначити не тільки патологічні процеси в організмі, а і потребу тварин у поживних речовинах, мікроелементах, «показують» як саме збалансувать раціон, щоб забезпечити здорове потомство і високу продуктивність тварин. Не секрет, що сьогодні кормова база у особистих селянських господарствах є, м’яко кажучи, дуже «бідною» на поживні речовини, мікро- і макроелементи, кормові одиниці, про які ми вже забули, але їх актуальність не зникла.

     Тримаючи корову сьогодні, ми хочемо із неї «вижати» максимум продукції, а про потребу організму корови подумали? Що ми їй даємо натомість? Горщик комбікорму чи макухи? І думаємо, що ощасливили свою годувальницю. Це не так. Якщо ми хочемо мати здорову у всіх відношеннях корову, і до того ж продуктивну, потрібно контролювати її здоров’я хоч би два рази на рік: навесні і восени. Потрібно їй дати повноцінний раціон годівлі, достойні умови утримання тощо, «запитати» у неї: чого вона хоче?

     Саме диспансеризація покликана визначити потребу організму тварини.

     Диспансеризація проводиться платно. Калькуляція на її проведення розроблена відповідно до Розмірів плати за послуги, які надаються регіональними службами ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні і транспорті та бюджетними установами центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 13.02.2013 № 96 (у редакції наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України 26.01.2016 № 18) та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 16 лютого 2016 р. за № 244/28374 та Норм часу і чисельності працівників державних установ ветеринарної медицини на проведення протиепізоотичних та лікувально-профілактичних заходів, затверджених наказом Державного комітету ветеринарної медицини України 26.11.2010 N 524 і зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 1 квітня 2011 р. за N 443/19181 та затверджена наказом начальника Долинської РДЛВМ від 14.02.2017 № 23.

      Після проведення необхідних досліджень спеціалісти ветеринарної медицини проводять дослідження на інфекційні хвороби тварин, в т.ч. і спільні для тварин і людей: лейкоз, бруцельоз, туберкульоз (бугаї-плідники на лептоспіроз, трихомоноз і кампілобактеріоз) і щеплюють проти сибірки.

     Дані протиепізоотичні заходи є обов’язковими, проводяться щороку, а в стадах,  де були позитивні результати, двічі на рік.

  Світлана Леонідівна Толмач – начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії  Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі – головний державний інспектор ветеринарної медицини Долинського району

БУДЬТЕ ОБАЧНІ: АФРИКАНСЬКА ЧУМА НЕ ДРІМАЄ

З початку року станом на 08.04.2017 року в Україні зареєстровано 64 (шістдесят чотири) спалахи африканської чуми свиней, з них 4 (чотири) у квітні. Це свідчить про те, що хвороба і не думає зупинятися. З огляду на те, що географія неблагополучних пунктів розширюється, можна зробити висновок: населення ще не зрозуміло всю небезпеку і, найголовніше, наслідки безконтрольного обігу як свиней, так і продукції з них. А наслідки ми спостерігаємо вже сьогодні: це, по-перше: величезні матеріальні затрати на виконання заходів у карантинних зонах, відшкодування за вилучених тварин, а по-друге (і це сьогодні для кожного споживача відчутно): ціни на живих поросят і на свинину, які виросли на 10-20%. Закликаю усіх споживачів, особливо із місцевості, де утримують свиней в домашніх господарствах: - не купуйте свинину, що не піддана ветеринарно-санітарній експертизі; - не згодовуйте домашнім свиням харчові відходи, особливо м’ясні. Пам’ятайте! Використана після миття посуду (кухонної техніки тощо) вода (помиї), якщо у ньому розроблялася чи перероблялася свинина, може спричинити захворювання домашніх свиней на африканську чуму!!!

Світлана Толмач – головний державний інспектор ветеринарної медицини Долинського району

 

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ДОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ ІНФОРМУЄ

   З метою попередження виникнення спалахів інфекційних захворювань,пов’язаних з вживанням неякісних харчових продуктів, виявлення незареєстрованих потужностей з обігу харчових продуктів та надання консультацій і рекомендацій суб’єктам торгівлі продовжуються комісійні обстеження заклади торгівлі з реалізації продовольчих товарів. 

  Протягом березня поточного року у населених пунктах району - селах Богданівка, Бокове, Братолюбівка, Варварівка, Тімкове - обстежено 8 (вісім) торгових об’єктів.

     Під час обстежень виявлено наступні основні недоліки:

- недотримання правил особистої гігієни реалізаторами (відсутність рукомийника);

- відсутність миючих і дезінфікуючих засобів для приміщень закладу;

- відсутність особових медичних книжок і допуску до роботи у продавців;

- порушення строків реалізації харчових продуктів;

- порушення товарного сусідства;

- відсутність журналів про проведення дезінсекції і дератизації у приміщеннях;

- порушення правил маркування продукції: немаркована продукція власного фасування.

     За результатами обстежень складено довідки.

     Також, під час перевірки виявлено незареєстровані потужності (продовольчі магазини)

Із власниками та реалізаторами проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо дотримання законодавства України у сфері обігу харчових продуктів. Інформація про результати обстежень направлена керівникам органів місцевого самоврядування.

    Згідно інформації суб’єктів торгівлі, виявлені порушення частково ними усунуті.

    Також, подано заяви про реєстрацію 6-ти потужностей з обігу харчових продуктів.              

  Інформація про результати перевірок буде надана на розгляд комісії з ТЕБ та НС Долинської РДА.

В.о.начальника  Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі       Г.С.Цуркан

 

Про можливість вірогідності виникнення 

воднонітратної метгемоглобінемії у дітей

Щорічно в Україні реєструються випадки метгемоглобінемії у дітей до 3 років, які виникли через споживання колодязної води з підвищеним вмістом нітратів та нітритів. Ці захворювання виникають при приготувані дитячого харчування на воді з індивідуальних колодязів та використання її для пиття, у якій вміст нітратів перевищує гігієнічні нормативи.

Однією із причин наявності нітратів у колодязях   є недотримання їхніми власниками вимог санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів, що призводить до забруднення питної води та робить її непридатною для споживання людиною.

В зв’язку з можливим надходженням паводкових та ґрунтових вод до джерел нецентралізованого водопостачання,  що може призвести до виникнення випадків воднонітратної метгемогобінемії у дітей та з метою попередження виникнення отруєння дітей під час приготування дитячого харчування на воді з індивідуальних колодязів Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі  рекомендує населенню дотримуватися наступних профілактичних заходів:

  • не використовувати воду з колодязів  для приготування дитячого харчування та питних цілей  для дітей до 3 років ;
  • місця влаштування  колодязів     слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів - не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;
  • територію поблизу колодязя,  треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
  • у радіусі 50 м від  колодязів   не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води;
  • не влаштовувати  колодязі   у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.     

В.о.начальника  Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі       Г.С.Цуркан

 

 

Небезпека авіаційного методу обробки полів пестицидами та агрохімікатами

Останнім часом в Кіровоградській області сільськогосподарські виробники, фермери все частіше використовують авіаційний метод обробки полів засобами догляду за рослинами. І, на жаль, не завжди пам’ятають про те, що хімпрепарати, які застосовуються при цьому, можуть зашкодити здоров'ю місцевих жителів.

Умови і послідовність виконання організаційних, санітарно-гігієнічних та інших заходів, що спрямовані на запобігання шкідливої дії пестицидів і агрохімікатів на здоров’я людей, які зайняті виконанням авіаційно-хімічних робіт, а також населення в місцях проведення авіаційних обробок регламентуються Законом України «Про пестициди і агрохімікати», державними санітарними правилами «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98, «Авіаційне застосування засобів захисту рослин і мінеральних добрив у народному господарстві України» №382 від 18.12.1996 року. Вказані документи є обов’язковими для виконання підприємствами, установами і організаціями, а також громадянами, що здійснюють авіаційно-хімічні роботи у народному господарстві незалежно від форм власності і господарювання, а ті, хто їх порушує, несуть цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно із законодавством України.

Часто після проведених авіахімобробок, внаслідок недотримання встановлених вимог, до управлінь Держпродспоживслужби надходять скарги від населення на погіршення стану здоров’я та забруднення навколишнього середовища, внаслідок чого сім’ями гинуть бджоли, мешканці водойм. Мешканці сіл, де проводиться розпорошення гербіцидів та пестицидів, страждають від запаморочення, задухи, кашлю і головного болю.

В Україні діють єдині для всіх Правила щодо проведення авіахімробіт з пестицидами та агрохімікатами.

Авіаційним методом можуть застосовуватися тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і внесені до відповідного переліку, погодженого Міністерством охорони здоров’я, Мінекобезпеки і затверджені Укрдержхімкомісією.

Проекти авіахімобробки мають бути погоджені установами Держпродспоживслужби і Мінекобезпеки не пізніше, ніж за 10 діб до початку робіт.

Застосування пестицидів авіаційним методом у сільському господарстві повинне здійснюватися в ранкові та вечірні години, при дозволеній швидкості руху повітря та температурі не вище 22 градусів тепла.

При авіаційному застосуванні пестицидів необхідно надавати перевагу таким формам препаратів і методам обробки, які мінімізують забруднення ними навколишнього середовища (гранули, важкі аерозолі, обробка по краю, обробка по діагоналі і таке ін.), а також використанню комбінованих препаратів, що підвищують ефективність обробок при зменшенні норм витрат пестицидів.

Замовник авіахімробіт за три доби до їх початку має проінформувати населення через засоби масової інформації про місце та термін проведення обробок пестицидами і агрохімікатами, а також встановити спеціальні попереджувальні знаки на відстані 300 метрів від ділянок, які піддаватимуться обробці.

Заборонено розпорошувати хімікати ближче, ніж за п’ять кілометрів від постійного перебування пасік, за два кілометри від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання і місць випасу домашніх тварин, за один кілометр від населених пунктів, тваринницьких і птахівницьких ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

Виконання вимог діючого законодавства щодо проведення авіахімробіт є обов’язковим для сільгоспвиробників всіх форм власності, бо їх ігнорування може привести до тяжких наслідків як для здоров’я населення, так і навколишнього середовища.

 В.о.начальника  управління Держпродспоживслужби в Долинському районі  Г.С.Цуркан         

На боротьбу із заразним вузликовим дерматитом ВРХ передбачена закупівля 100 тис. доз вакцин

       У плані протиепізоотичних заходів на 2017 рік передбачені заходи із закупівлі 100 тис. доз вакцин проти заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби та 50 тис. доз вакцин проти ящуру. Про це заявив Голова Держпродспоживслужби в п’ятницю, 17 березня під час Інтернет-конференції в прес-центрі ІА ЛігаБізнесІнформ з онлайн-трансляцією.

     «Створення такого резерву дозволить нам оперативно діяти, якщо такі захворювання будуть зафіксовані в Україні», - наголосив Володимир Лапа. За його словами, ризик занесення нодулярного дерматиту ВРХ на територію України існує, бо захворювання вже фіксується у безпосередній близькості до кордону – в європейських країнах (Болгарія, Албанія, Македонія, Греція, Сербія, Чорногорія, Туреччина та Росія) цей вірус досить поширений.

     Наразі, за його словами, вивчається питання застосування вакцини та створення буферної зони на території України в областях що межують з країнами, в яких уже реєструється захворювання.

     Як зазначив Володимир Лапа, враховуючи загрозу занесення заразного вузликового дерматиту ВРХ на територію України, Держпродспоживслужба ввела заборону на ввезення худоби та продукції з неї з неблагополучних країн. Також впроваджується система моніторингу даного захворювання, яка базується на дослідженні сприйнятливих тварин в господарствах, приватному секторі, дикій природі.

     Окрема робота проводиться над прийняттям Інструкції щодо профілактики та боротьби з нодулярним дерматитом великої рогатої худоби: «раніше в Україні це захворювання не фіксувалося, тому, відповідно, й Інструкції не було. Зараз проект Інструкції напрацьований і проходить процедуру походження в центральних органах виконавчої влади», - наголосив Володимир Лапа.

      Довідково

    Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби - вірусна хвороба великої рогатої худоби, що характеризується набряками підшкірної клітковини, внутрішніх органів та кінцівок, утворенням вузликів (горбочків) у шкірі та слизових оболонках травного каналу й дихальних шляхів та ураженням очей.

      Останнім часом хвороба набуває поширення в європейських країнах.

  Характеризується значними економічними збитками, зумовленими відсутністю лікування, запровадженням спеціального режиму для скотогосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення, а також торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

                                                                             Матеріал взято із офіційного сайту

                                                                     http://consumer.gov.ua/default.aspx

  

   17-го березня 2017 року під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Інни Зеленокорінної відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації (далі – Комісія).

     На порядок денний були винесені питання африканської чуми свиней (АЧС) та пташиного грипу в Україні.

       По першому питанню проведено аналіз виконання попередніх рішень ДНПК з АЧС керівниками господарств усіх форм власності, що утримують свиней, та органами місцевого самоврядування. Обговорено стан дотримання «закритого режиму» роботи свиноферм, визнано недоліки щодо профілактики АЧС у господарствах та прийнято рішення про проведення повторних комплексних перевірок свиногосподарств, що не дотримуються «закритого режиму» роботи.

          Також рішенням Комісії затверджено:

     - «План комплексних заходів з профілактики та ліквідації африканської чуми свиней в Долинському районі Кіровоградської області на 2017 – 2018 роки»;

     - «Правила  роботи карантинного ветеринарно - поліцейського поста»;

     - «План заходів щодо регулювання чисельності  диких тварин та проведення  депопуляції  диких кабанів  у випадку загрози чи виникнення  африканської чуми свиней в мисливських угіддях Долинського району Кіровоградської області».

     По другому питанню обговорено епізоотичний стан щодо пташиного грипу в Україні та шляхи недопущення занесення збудника даної хвороби на територію району. Основна профілактика сьогодні полягає в обмеженні контакту домашньої птиці, в т.ч. і водоплавної, із дикою перелітною і синантропною птицею, особливо в сезон переліту птахів.

     І.В. Зеленокорінна підвела підсумки роботи ДНПК, зауваживши, що з метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації в районі щодо небезпечних хвороб тварин і птиці, усі рішення Комісії повинні неухильно виконуватися, а до тих, хто їх не виконує, потрібно застосовувати заходи впливу. 

     Комісією прийняті відповідні рішення, які направлено до виконавців.

 

Держпродспоживслужба розраховує на активну позицію райдержадміністрацій в питаннях підвищення обізнаності населення про АЧС

       У боротьбі з АЧС надзвичайно важливою є організація роботи на рівні районів. Держпродспоживслужба розраховує на посилення роботи з поінформованості населення про африканську чуму свиней (АЧС) на рівні райдержадміністрацій. На цьому наголосив Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа під час лекції для керівників райдержадміністрацій на тему «Реалізація державної політики в сфері безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», яку він прочитав у Національній академії державного управління при Президентові України.

      За його словами, Держпродспоживслужба стурбована епізоотичною ситуацією, яка склалася в Україні. Так, у поточному році на території нашої держави офіційно зафіксовано 83 випадки африканської чуми свиней.

      «Ми акцентуємо увагу наших територіальних органів на необхідності вжиття всіх необхідних заходів для боротьби з цим захворюванням. Але разом з цим важливо зосередитися не лише на боротьбі, а більш відповідальніше поставитися до профілактичних заходів. Однин із таких заходів є інформування населення про випадки захворювання, заходи біобезпеки, яких треба дотримуватися, щоб мінімізувати ризики, про симптоми хвороби і про те, як треба діяти у випадку  виявлення хвороби», - зазначив Володимир Лапа.

      Він зауважив, що на місцевому рівні не завжди є підтримка та розуміння важливості захворювання, ризиків, необхідності вжиття заходів із вилучення поголів’я у разі виявлення випадку АЧС тощо.

      «Хотів би закликати вас разом з нашими територіальними органами, районними управліннями займати більш проактивну позицію, відповідальніше працювати на упередження, зокрема шляхом підвищення поінформованості власників худоби про АЧС. Переконаний, що з вашою підтримкою ми зможемо отримати позитивні результати»,- підкреслив Голова Держпродспоживслужби та додав, що деякі регіони уже включилися в роботу з підготовкою та поширенням відповідним інформаційних матеріалів серед населення.

 

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ДОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ ІНФОРМУЄ

     На виконання доручення Голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 10.02.2017 року № 01-26/24/1, за розпорядженням голови райдержадміністрації від 15.02.2017 року № 68-р робочою групою в складі спеціалістів відділу АПР райдержадміністрації, Управління Держпродспоживслужби в районі, райдержлікарні ветмедицини, представника Долинського ВП ГУНП України в Кіровоградській області проведено комплексні обстеження свиногосподарств району на відповідність вимогам чинного законодавства щодо забезпечення належного рівня біобезпеки та «закритого режиму» роботи свиноферм.

  В районі налічується 5 (п’ять) свиногосподарств: ПСП «Гайдук», ПСП «Зарічне», ПСП «Перемога», ТОВ «Новолозуватське», СТОВ «Зоря». Загальна кількість свиней в них – 946 голів. 

     За результатами обстежень встановлено, що чотири із п’яти свиноферм не працюють в «закритому режимі»:

     - стаціонарні ветсанпропускники відсутні; у трьох господарствах (ПСП «Гайдук», ТОВ «Новолозуватське», СТОВ «Зоря») вони є пристосованими; в одному господарстві (ТОВ «Новолозуватське») санпропускник діючий; у двох господарствах (ПСП «Зарічне», ТОВ «Перемога») відсутні і санпропускники, і дезбар’єри; в одному господарстві (ТОВ «Перемога») відсутня суцільна огорожа території свиноферми.

   За результатами обстежень складено відповідні акти з рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень. Із керівниками і спеціалістами свиногосподарств проведена інформаційно-роз’яснювальна робота щодо «закритого режиму» утримання свиней в господарстві та наслідки виникнення захворювання і його ліквідації.

Світлана Леонідівна Толмач – головний державний  інспектор ветеринарної медицини Долинського району

Увага! Ротавірусна інфекція!

   Наприкінці січня 2017 року на гостру кишкову інфекцію захворіли учні житомирської гімназії. Результати досліджень показали, що збудником захворювання стала ротавірусна інфекція.

Ротавірусна інфекція - гостре вірусне захворювання, яке характеризується проносами, блюванням, слабкістю, підвищенням температури тіла.

Джерелом ротавірусів є людина. Передача інфекції відбувається, як фекально-оральним, так і контактно-побутовим шляхом. Ротавірус дуже легко передається від людини до людини.

Для ротавірусної інфекції характерний гострий початок — різке підвищення температури (близько третини пацієнтів мають підвищену температуру тіла до 39oС), нудота, іноді біль в животі, часте блювання, сильний пронос. Крім того, у більшості хворих з’являється нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. Багаторічні спостереження виявили, що найбільші спалахи захворювання виникають під час або після епідемії грипу, за що ротавірусне захворювання отримало в народі неофіційну назву «кишковий грип».  

Тому, при перших симптомах захворювання необхідно звертатись в лікарню, для підтвердження діагнозу   провести лабораторні дослідження.

Під час захворювання необхідно дотримуватися заходів особистої гігієни, щоб запобігти зараженню оточуючих.

В.о.начальника  Управління Держпродспоживслужби  в Долинському районі Галина Цуркан

ПТАШИНИЙ ГРИП – РЕАЛЬНА ЗАГРОЗА    

   В Україні склалася загрозлива епізоотична ситуація щодо пташиного грипу. Так, починаючи з кінця листопада минулого року, станом на середину січня 2017 року це захворювання зареєстроване у Херсонській (Каланчацький, Генічеський, Каховський райони), Чернівецькій (Кіцманський район), Одеській (Кілійський район) та Тернопільській (Борщівський район) областях.Грип птиці - гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана  будь-яким вірусом грипу A. Грип птиці характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту та перебігає у виді епізоотій та ензоотій. Визначені віруси пташиного грипу можуть інфікувати людину і являють значний ризик для її здоров'я. Дикі птахи, особливо мігруюча водоплавна птиця, є природним резервуаром вірусів грипу птиці. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками  інфекції та природним резервуаром інфекції. Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір'я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал, комахи, пухоїди, синантропні птахи, дика перелітна птиця, гризуни. Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом. Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Вірусоносійство у птиці, яка перехворіла, триває 2-3 місяці та більше.    Зареєстровані випадки захворювання птиці господарського призначення на хворобу Ньюкасла на території Республіки Болгарія, а також на високопатогенний грип птиці (ВПГП) на території Республіки Угорщина, Австрії та Німеччини.     У той же час спалахи грипу птиці та хвороби Ньюкасла зареєстровані також серед диких та перелітних птахів у таких країнах східної та західної Європи: Румунія, Польща, Угорщина, Болгарія, Нідерланди, Швейцарія, Австрія, Німеччина, Хорватія.

     Слід зазначити, що на сьогодні, в Україні діють  більш жорсткі вимоги до застосування обмежувальних заходів при спалахах грипу та хвороби Ньюкасла ніж в країнах ЄС. Так, при виникненні грипу птиці в Україні  забороняється переміщення  птиці та сировини з неї з території  регіону (області) в якому виявлено захворювання, а якщо спалах виявлено поблизу меж інших областей забороняється переміщення птиці та сировини з неї з декількох областей. Крім того, обмеження можуть бути зняті лише через 6 місяців після проведення стемпінг-ауту (повне знищення) та вжиття визначених заходів.

 Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі просить власників домашньої птиці забезпечити унеможливлення контакту її (птиці) із синантропною, дикою перелітною птицею.

 У випадку підозри на захворювання чи загибелі домашньої птиці власники зобов’язані звернутися до спеціаліста ветеринарної медицини, який обслуговує дану територію або до районних установ а вказаними телефонами:

Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі – 5-03-85;

Долинська міжрайонна державна лабораторія ветеринарної медицини – 5-38-69;

Долинська районна державна лікарня ветеринарної медицини – 5-10-95.

                                                    Світлана Леонідівна Толмач – начальник відділу

                                                 безпечності харчових продуктів та ветеринарії

                                                  Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі

                                                   – головний державний інспектор ветеринарної медицини

                                                   Долинського району

 

Про можливість вірогідності виникнення

воднонітратної метгемоглобінемії у дітей

  Щорічно в Україні реєструються випадки метгемоглобінемії у дітей до 3 років, які виникли через споживання колодязної води з підвищеним вмістом нітратів та нітритів. Ці захворювання виникають при приготувані дитячого харчування на воді з індивідуальних колодязів та використання її для пиття, у якій вміст нітратів перевищує гігієнічні нормативи.

   Однією із причин наявності нітратів у колодязях   є недотримання їхніми власниками вимог санітарного законодавства при облаштуванні та утриманні колодязів, що призводить до забруднення питної води та робить її непридатною для споживання людиною.

   В зв’язку з можливим надходженням паводкових та ґрунтових вод до джерел нецентралізованого водопостачання,  що може призвести до виникнення випадків воднонітратної метгемогобінемії у дітей та з метою попередження виникнення отруєння дітей під час приготування дитячого харчування на воді з індивідуальних колодязів   Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі  рекомендує населенню дотримуватися наступних профілактичних заходів:

  • не використовувати воду з колодязів  для приготування дитячого харчування та питних цілей  для дітей до 3 років ;
  • місця влаштування  колодязів     слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів - не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;
  • територію поблизу колодязя,  треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
  • у радіусі 50 м від  колодязів   не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води;
  • не влаштовувати  колодязі   у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.      

 Голова комісії з реорганізації  Управління Держпродспоживслужби  в Долинському районі Галина Цуркан

Щодо профілактики грипу та ГРВІ

 Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі повідомляє Вам про  перевищення рівня епідемічного порогу  із захворюваності на грип та  ГРВІ серед мешканців Долинського району  на 49 тижні (з 09.12.16р. по 15.12.16р.).

Чи можна запобігти захворюванням ГРВІ? Так.  

  1. Дихати чистим свіжим повітрям.
  2. Уникати контактів з хворими. Джерело інфекції – хвора людина. Захворів - залишайся вдома.  
  3. Рідше відвідувати місця великого скупчення людей.  Не варто зайвий раз навідуватися до супермаркетів та торгівельних центрів.
  4. Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, тому зранку промивайте їх проточною водою
  5. Часто мийте руки  з милом  .
  6.   Ваш організм повинен отримувати збалансоване харчування, він не повинен  відчувати нехватку в вітамінах та мінералах.
  7. При перших симптомах захворювання звертайтеся до лікаря, не лікуйтеся самостійно.

     Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує  шанси уникнути небезпечного захворювання  та здатне зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.

 Голова комісії з реорганізації  Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі Галина Цуркан

 

Про стан захворюваності на кишкові

інфекції в Україні та заходи профілактики

 З початку 2016 року в Україні спостерігається погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності населення на гострі кишкові інфекції. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість спалахів та групових захворювань збільшилась в 1,5 разів.

Так, за повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби, зареєстровано 137 спалахів інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 2762 особи, з них 1277 дітей (46,2%).

Основний фактор передачі - харчовий.

21.11.2016 року в Хмельницькій області зареєстровано спалах захворювань на гострі кишкові інфекції серед учасників фестивалю «Перлина Кам'янця», який проходив 19-21 листопада 2016 року в м. Кам'янець - Подільський. У фестивалі брали участь понад 1000 учасників із різних регіонів України, які проживали та харчувались у готельно- ресторанному комплексі «Ксенія» у м. Кам'янець-Подільський та в с. Врублівці Кам'янець-Подільського району. У ході епідрозслідування фахівці Держпродспоживслужби виявили ряд грубих порушень санітарного законодавства працівниками комплексу.  

Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, яку населення купує на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, і яка зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки.  

 Джерело кишкових інфекцій - хвора людина. Тобто їх розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто зайнятий у сфері обслуговування населення. Самими небезпечними є продавці продуктових магазинів, працівники закладів громадського харчування, підприємств харчової промисловості, освітніх закладів, які, залишаючись на робочому місці,   будучи хворими або носіями інфекції, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їхні руки: посуд, харчові продукти, предмети побуту.

Передача інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим   – під час споживання інфікованих продуктів, що містять збудник  , водним – у разі вживання неякісної води,  контактно-побутовим – через брудні руки або інфіковані предмети.

У разі появи перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!

І ще. У свідомості більшості громадян побутує думка, що відповідальність за придбані «на вулиці», тобто в місцях стихійної торгівлі, продукти харчування лежить лише на тих, хто їх продає. Це цілком помилково. Адже стихійна торгівля – незаконна, і це добре відомо всім. Тому, купуючи продукти харчування на стихійному ринку, наші співгромадяни роблять свідомий вибір, отже, відповідальність за наслідки від вживання «вуличної» їжі лежить і на них самих.

Бережіть своє здоров’я!

  Голова комісії з реорганізації  Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі Галина Цуркан  

   

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ДОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ ІНФОРМУЄ

 УВАГА!

    З 1 січня 2015 вступили в дію зміни до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» та до Кодексу України про адміністративні порушення (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» від 14.08.2014 №1648-VII), які передбачають, що УСІ ФІЗИЧНІ та юридичні особи, що провадять діяльність з розведення та утримання тварин, ЗОБОВ’ЯЗАНІ ІДЕНТИФІКУВАТИ УСІХ ТВАРИН У ГОСПОДАРСТВІ (ВРХ, ДРХ, свині), вести облік усіх тварин у господарстві, в тому числі щодо їх народження, усіх переміщень тварин, а також при забої, утилізації та загибелі тварин.

    Фізичні особи, що займаються розведенням тварин та їх утриманням для власного споживання продуктів харчування тваринного походження – також  ЗОБОВ’ЯЗАНІ ІДЕНТИФІКУВАТИ УСІХ ТВАРИН У ГОСПОДАРСТВІ!!!!

      Дані про реєстрацію тварин, їх розведення та утримання, переміщення, забій, утилізацію, загибель власник повинен подавати протягом 5 робочих днів з дати таких дій або подій.

      Фізичні особи – власники тварин, які НЕ звертаються до відповідних установ ветеринарної медицини з метою ідентифікації і реєстрації тварин або відмовляються проводити реєстрацію тварин – підпадають під дію статті 107.2 Кодексу України про адміністративні порушення «Порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин».  Дана стаття тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-85грн), а на фізичних-осіб підприємців та уповноважених осіб – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-170грн).

      Ідентифікація тварин сприяє контролю за обліком та переміщенням худоби, що дає можливість контролювати епізоотичний стан в тваринництві, забезпечити належну охорону і профілактику здоров’я худоби і, як наслідок, здоров’я людей, а також їх забезпечення високоякісними і безпечними м’ясо-молочними продуктами та достовірною інформацією про умови їх виробництва.

 Світлана ТОЛМАЧ – Головний державний інспектор ветеринарної медицини Долинського району

 

Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ

   У зв’язку з початком епідемічного сезону грипу та гострих респіраторних інфекцій (ГРІ)  2016-2017 років Держпродспоживслужба звертає увагу на здійснення заходів щодо профілактики цих захворювань.

Серед інфекційних захворювань, які офіційно реєструються в Україні, грип та ГРВІ в загальній сукупності становлять понад 90%. Щороку практично кожний шостий мешканець України залучається до епідемічного процесу з грипу та ГРВІ.

Щорічно епідемічний сезон з грипу триває орієнтовно з вересня - жовтня по березень - квітень. У цей період є найбільший ризик заразитися небезпечним недугом.

Грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Особливо заразна інфікована людина при грипі в розпал хвороби, в гарячковому стані. Період зараження продовжується в середньому 4-7 днів. Передача інфекції відбувається головним чином повітряно-крапельним шляхом. Важка форма перебігу хвороби характеризується швидко прогресуючою первинною вірусною пневмонією, яка, на відміну від бактеріальної пневмонії, не чутлива до антибіотиків і без правильного лікування може призвести до летального результату протягом 24 годин після появи перших ознак ускладнення.

         Профілактика.

Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною.

 Варто запам'ятати і дотримуватися  найголовніших простих правил. Адже грип, як і інші респіраторні віруси передається повітряно-крапельним шляхом і вражає органи дихання. Профілактичні заходи спрямовані насамперед для підвищення резистентності організму до дії збудників грипу, а також інших ГРІ та ГРЗ. Тож прості речі, які рятують життя:

Уникати контактів з хворими.

Джерело вірусу – хвора людина. Захворів - залишайся вдома.  

Чим менше людей, тим менше шансів захворіти.  

Щоб не контактувати із хворими у транспорті - не лінуйтеся пройти зупинку пішки по свіжому повітрю. Так само не варто зайвий раз навідуватися до супермаркетів та торгівельних центрів!

Маски

Використання маски виправдане лише за умови використання її хворою людиною, якщо поряд здорові  Використовувати маски на вулиці - взагалі немає сенсу. Віруси не виживають у прохолодному, вологому  повітрі назовні, проте гарно себе почувають у теплих сухих приміщеннях - тому не забувайте їх провітрювати.   

Правила гігієни

Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких Ви час від часу торкаєтесь руками.   Часто мийте руки, у період загрози вірусної інфекції часто мийте руки з милом  .

Пам'ятайте ці прості правила  самі  та дітей навчайте!

У харчовий раціон слід включати не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста кольорова, білокачанна, морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, хрін, помідори, яблука, гарбуз, смородина). У раціоні повинні бути бобові, горіхи, які виконують роль природних імуномодуляторів.

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання  та здатне зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.

 

В.о начальника Управління Держпродспоживслужби 

в Долинському районі  Г.Цуркан

 

Бережіть своє здоров'я та життя – остерігайтесь фальсифікованого алкоголя

 Чому ми замислюємось про шкоду та ризик для здоров'я , а іноді і життя , від вживання алкоголя тільки в надзвичайних ситуаціях, коли страждають  і помирають десятки людей.

 В Харківській, Донецькій, Луганській, Миколаївській та Житомирській областях станом на 6 жовтня поточного року в Україні зареєстровано 96 випадків отруєнь фальсифікованим небезпечним алкоголем. З них 49 випадків завершились летально.  За висновками судмедекспертизи смерть наступила від отруєння алкогольним сурогатом  з вмістом метанолу.

 Метанол – це яд. Отруєння метиловим спиртом вважається самим небезпечним  із всіх можливих видів отруєнь .

В порівнянні з етиловим спиртом, 30 мл метилового спирту може призвести до смерті людини. А в залежності від індивідуальних особливостей людини смертельною може бути і менша доза.

 Метиловий спирт за мить всмоктується в шлунку та перетворюється в мурашину кислоту та в формальдегід. Ці сполуки вже в невеликій кількості дуже токсично впливають на всі органи людини, а також можуть блокувати роботу всіх клітин.

При гострому отруєнні першими симптомами можуть бути : нудота, сильна блювота, головний біль, біль в животі, порушення зору  та центральної нервової системи.   Важливо знати: якщо метанолу вжито відносно невелика доза, то вже на  третю добу може порушуватися зір до повної сліпоти, виникає нестерпний біль   ногах та  області голови . Людина може втратити свідомість.

 В важких випадках отруєння , навіть при наданні медичної допомоги, може наступити смерть .

Як же розрізнити це  етиловий  чи метиловий спирт ? Етиловий спирт відноситься до медичних та  харчових рідин. Метиловий є виключно технічним спиртом. Його додають до  розчинників , бензину, використовують для обробки шкіри та деревини. І він не може бути використаний для пиття . Нажаль , розрізнити по зовнішньому вигляду або по запаху метиловий спирт від етилового неможливо.

Випадкове отруєння  метиловим спиртом можливе при підміні метанолом етилового спирту в фальсифікованих алкогольних напоях.

Держпродспоживслужба закликає купувати спиртні напої виключно в офіційній торгівельній мережі.

Не проводьте експерименти над собою. Цінуйте своє життя та здоров'я.

 

Телефон довіри Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області:

 (0522) 24-63-36

 

БОТУЛІЗМ - НАЙТЯЖЧЕ ХАРЧОВЕ ОТРУЄННЯ

 Ботулізм - захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник  ботулізму  широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть під час автоклавування під впливом високого тиску і температури 120°С протягом 30хв. хвилин).  

   Випадки захворювань ботулізмом можуть бути пов’язані із вживанням консервів, які готуються в домашніх умовах .  

  Як правило, починається хвороба з симптомів кишкового розладу - хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідкі випорожнення. В подальшому з'являється неврологічна симптоматика: порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на біль під час ковтання, подразнення в горлі - ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

   При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв'язування і виведення токсинів з організму.  Протиботулінічна сироватка – є специфічним засобом лікування хворих на ботулізм, який зменшує прояви симптомів інтоксикації організму, ускладнення після хвороби і полегшує перебіг хвороби

   З огляду на зростання випадків захворювання населення на ботулізм, необхідно дотримуватись ряд вимог при приготуванні та споживанні домашніх консервів, м’ясних та рибних продуктів, які готуються в домашніх умовах.  

   Продукти, закатані герметично в банках, необхідно зберігати при низькій (0-3оС) температурі, перед споживанням обов’язково кип’ятити протягом 20-30 хв. (гриби), 15-20 хв. (ягоди та овочі). Продукцію необхідно спожити у цей же день. Овочі , які не містять кислот (зелений горошок, огірки, цвітна капуста), гриби слід консервувати з добавлянням оцтової або лимонної кислоти.

   Приготовлені в домашніх умовах сирокопчені окісти, ковбаси, балик перед споживанням необхідно піддати термічній обробці шляхом проварювання або прогріву у духовій шафі протягом 30-40 хв. Не слід купувати і споживати консервовані продукти домашнього приготування на ринках, у місцях стихійної торгівлі.

 Будьте обережні. Розповідайте про ботулізм своїм рідним та близьким!!

Про випадок сказу кішки в с. Іванівка Долинського району

 Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі інформує, що в с. Іванівка Долинського району кішка покусала жінку. Згодом тварина загинула. За результатами дослідження матеріалу у Кіровоградській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини у загинувшої кішки встановлено сказ.

По випадку 26 липня 2016 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Долинській РДА, яким оголошено неблагополучний пункт по сказу кішки с. Іванівка Долинського району та загрозливу зону села Зелений Гай, Нагірне, Веселі Боковеньки, Мирне. Також даним рішенням затверджено План комплексних заходів по ліквідації сказу у неблагополучному пункті та загрозливій зоні.

Фахівцями райустанов, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби проведено певний об’єм протиепідемічних та протиепізоотичних заходів направлених на попередження виникнення випадків сказу серед людей та тварин.

 

Літо – пора підвищеного ризику захворіти на гострі кишкові інфекції

Як відомо, у Благовіщенському (раніше – Ульяновському) районі нашої області стався спалах гострої кишкової інфекції. Більше 40 осіб госпіталізовано до інфекційного відділення центральної районної лікарні. Причиною спалаху стало вживання готових страв у кафе м. Благовіщенського на поминальних обідах та хрестинах. Серед постраждалих – не лише дорослі, а й троє дітей віком до 18 років, наймолодшій дитині 2 роки 9 місяців.

У ході епідрозслідування фахівці Держпродспоживслужби виявили ряд грубих порушень санітарного законодавства працівниками кафе. Матеріали розслідування направлені до прокуратури області для вжиття заходів.

Держпродспоживслужба області нагадує, що літо - сезон для активізації гострих кишкових інфекцій, оскільки створюються сприятливі умови для розмноження і поширення шкідливих бактерій у довкіллі.

Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, яку населення купує на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, і яка зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними чинниками передачі збудника інфекції є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, а також м’ясо птиці, приготовлене з порушенням гігієнічних вимог.

Зараження відбувається орально-фекальним шляхом, викликаючи ураження травної системи людини. Характерними симптомами є нудота, блювота, діарея, різкий біль в ділянці живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

Джерело кишкових інфекцій - хвора людина. Тобто їх розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто зайнятий у сфері обслуговування населення. А саме – продавці продуктових магазинів, працівники закладів громадського харчування, підприємств харчової промисловості, освітніх закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими або носіями інфекції, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їхні руки: посуд, харчові продукти, предмети побуту.

З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:

– не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та після закінчення терміну придатності;

– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

– не вживати невідомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

– не готувати страви з запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання приготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);

– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а для споживання дітям – обдати окропом;

– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

– для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

– перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов’язково мити руки після відвідування туалетів;

– під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;

– купатися та відпочивати лише на офіційно дозволених пляжах;

– вести боротьбу з мухами.

Відповідно до чинного законодавства покупець має право вимагати в продавця, а той – зобов’язаний надати, супровідні документи, що підтверджують походження, якість та безпечність харчової продукції, а також санітарну книжку, в якій мають бути відмітки про допуск до роботи.

У разі появи перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!

І ще. У свідомості більшості громадян побутує думка, що відповідальність за придбані «на вулиці», тобто в місцях стихійної торгівлі, продукти харчування лежить лише на тих, хто їх продає. Це цілком помилково. Адже стихійна торгівля – незаконна, і це добре відомо всім. Тому, купуючи продукти харчування на стихійному ринку, наші співгромадяни роблять свідомий вибір, отже, відповідальність за наслідки від вживання «вуличної» їжі лежить і на них самих.

Бережіть своє здоров’я!

Африканська чума свиней не дрімає

  На території України відмічається загострення епізоотичної ситуації з африканської чуми свиней (далі - АЧС).

     Так, останній випадок захворювання свиней на АЧС зареєстровано 5 липня 2016 року у Тальнівському районі Черкаської області у фермерському господарстві, де утримується 527 гол. свиней.

     Крім вказаного випадку, з початку 2016 року в Україні зареєстровано 13 випадків АЧС, у тому числі в Полтавській (3 випадки), Одеській (3), Житомирській (1), Миколаївській (1) Сумській (1), Кіровоградській (1), Хмельницькій (1), Чернівецькій (1) та Чернігівській (1) областях. Станом на 06.07.2016 залишилося 6 неблагополучних пунктів по АЧС в Хмельницькій, Сумській, Миколаївській, Чернігівській, Черкаській та Чернівецькій  областях.

     Управлінням Держпродспоживслужби в Долинському районі та установами, що входять до сфери його управління постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо небезпеки занесення збудника АЧС на територію району серед жителів району – утримувачів свиней та суб’єктів господарювання, що займаються утриманням та розведенням свиней. 

Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі звертає увагу власників тварин – фізичних осіб, керівників господарств, що утримують тварин (зокрема свиней), суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють забій тварин і переробку сировини тваринного походження, власників/керівників агропродовольчих ринків, власників підприємств громадського харчування: щоб не допустити на територію району збудника Африканської чуми свиней потрібно дотримуватись наступних застережень:

 - свиней утримувати лише в «закритому режимі», заборонивши доступ до них сторонніх осіб та транспорту, не пов’язаного із їх обслуговуванням;

 - обіг тварин (ввезення на територію, вивезення з території, купівля/продаж, забій та ін.), ввезення продукції тваринного походження здійснювати лише під контролем спеціалістів служби держветмедицини, та за наявності ветеринарних документів;

 - припинити будь-які господарські зв’язки із господарствами/територіями, неблагополучними щодо АЧС;

 - не купувати продукцію тваринного походження у невстановлених місцях та таку, що не піддавалася ветеринарно-санітарній експертизі;

 - не згодовувати свиням харчові відходи (навіть оброблені);

 - при підозрі на захворювання свиней чи їх загибелі терміново сповіщати спеціалістів держустанов ветмедицини;

 - не захоронювати безконтрольно трупи тварин та відходи від їх забою;

 - трупи тварин та відходи від їх забою, після огляду спеціалістом держветмедицини, захоронювати лише під контролем спеціаліста держветмедицини у відведених для цього місцях.

     Вірус Африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини, але загрожує продовольчій безпеці країни – пам’ятайте про це!

 

     Нагадую контактні телефони державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби в районі:

 

Назва установи

Контактний телефон

Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі

5-03-85

Долинська районна державна лікарня ветеринарної медицини

5-10-95

Долинська районна державна лабораторія ветеринарної медицини

5-38-69

 

Про випадок сказу собаки в с. Згода Долинського району

     Управління Держпродспоживслужби в Долинському районі інформує, що в с. Згода Долинського району собака покусала жінку. Згодом тварина загинула. За результатами дослідження матеріалу у Кіровоградській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини у загинувшої собаки встановлено сказ.

     По випадку 11.07.2016 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Долинській РДА, яким оголошено неблагополучний пункт по сказу собаки с. Згода Долинського району та загрозливу зону села Марфівка, Вишневе, Маловодяне та місто Долинська. Також даним рішенням затверджено План комплексних заходів по ліквідації сказу у неблагополучному пункті та загрозливій зоні.

   Фахівцями райустанов, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби проведено певний об’єм протиепідемічних та протиепізоотичних заходів направлених на попередження виникнення випадків сказу серед людей та тварин.

    В зв’язку з відсутністю антирабічної вакцини в районі і в Україні,  потерпіла щеплення не отримала.

    Станом на поточну дату також є проблеми із постачанням вакцини проти сказу собак.

    Управління Держпродспоживслужби попереджає і застерігає населення про небезпеку контакту із дикими і безпритульними тваринами, не намагайтеся погладити чи доставити на своє подвір’я безпритульну тварину – це може бути небезпечно для вашого життя і життя ваших близьких! 

 АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ – ЛИХО НА ПОРОЗІ  

     Відповідно до офіційної інформації африканська чума свиней (АЧС) «завойовує» все нові території в Україні: тільки у жовтні місяці (станом на 28.10.2015) встановлено діагноз на АЧС у 7-ми населених пунктах Сумської, Полтавської, Одеської, Миколаївської і Чернігівської областей. Усі 7 (сім) випадків сталися у приватному секторі. Велику загрозу для нашої області представляє випадок АЧС у Савранському районі Одеської області, який межує із Ульянівським та Гайворонським районами. 

     Зручно думати про те, що біда станеться «десь там», але не у нас. І щоб дійсно не сталося біди у вигляді виникнення АЧС, необхідно дотримуватися вимог щодо утримання свиней і щодо їх обігу: 

 - насамперед усі свиноферми незалежно від кількості свиней, що утримуються, повинні працювати в «закритому режимі»: суцільна огорожа території ферми, наявність санпропускника і діючого дезбар’єру при в’їзді на територію ферми; 

 - ніякого обігу (ввезення/вивезення, купівля/продаж) свиней без супровідних ветеринарних документів і без відома спеціаліста ветеринарної медицини; 

 - термінове сповіщення спеціаліста ветеринарної медицини про захворювання чи загибель свиней (навіть якщо не масового характеру); 

 - жодного захоронення трупа тварини без встановленого діагнозу; 

 - категорична заборона згодовування свиням будь-яких харчових відходів, які містять м’ясні відходи чи відходи від забою тварини. 

     Загалом у 2015 році в Україні сталося 29 випадків виникнення АЧС у Київській, Чернігівській, Рівненській, Житомирській, Сумській, Полтавській, Одеській і Миколаївській областях, із яких 19 неблагополучних пунктів вже оздоровлено. Станом на 28.10.2015 карантин з АЧС продовжує діяти у 10-ти неблагополучних пунктах Київської, Чернігівської, Сумської, Полтавської, Одеської і Миколаївської областей.

     Не забуваймо про те, які величезні економічні збитки у випадку встановлення діагнозу на африканську чуму свиней: дотримуймося правил! 

   

 АЧС – НЕБЕЗПЕКА ПОРЯД

     На території України відмічається загострення епізоотичної ситуації з африканської чуми свиней (далі - АЧС).

     Так, виявлено поширення збудника АЧС в Житомирській, Київській, Рівненській, Сумській та Чернігівській областях. Захворювання діагностується у дикій фауні (дикі кабани), приватному секторі (домашні свині) та у свиногосподарстві.

     Оскільки заходи, які проводяться для локалізації та знищення збудника АЧС (у випадку його виявлення), досить складні і затратні,

Управління ветеринарної медицини в Долинському районі Кіровоградської області звертає увагу власників тварин – фізичних осіб, керівників господарств, що утримують тварин (зокрема свиней), суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють забій тварин і переробку сировини тваринного походження, власників/керівників агропродовольчих ринків, власників підприємств громадського харчування та інших осіб на те, що не допустити на територію району збудника Африканської чуми свиней можливо тільки спільними зусиллями. Для цього потрібно дотримуватись наступних застережень:

 - свиней утримувати лише в «закритому режимі», заборонивши доступ до них сторонніх осіб та транспорту, не пов’язаного із їх обслуговуванням;

 - обіг тварин (ввезення на територію, вивезення з території, купівля/продаж, забій та ін.), ввезення продукції тваринного походження здійснювати лише під контролем спеціалістів служби держветмедицини, та за наявності ветеринарних документів;

 - припинити будь-які господарські зв’язки із господарствами/територіями, неблагополучними щодо АЧС;

 - не купувати продукцію тваринного походження у невстановлених місцях та таку, що не піддавалася ветеринарно-санітарній експертизі;

 - не згодовувати свиням харчові відходи (навіть оброблені);

 - при підозрі на захворювання свиней чи їх загибелі терміново сповіщати спеціалістів держустанов ветмедицини;

 - не захоронювати безконтрольно трупи тварин та відходи від їх забою;

 - трупи тварин та відходи від їх забою, після огляду спеціалістом держветмедицини, захоронювати лише під контролем спеціаліста держветмедицини у відведених для цього місцях.

Нагадую: Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомері) -  характеризується гарячкою (високою температурою), ціанозом (посинінням) шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів (крововиливами різної щільності і розміру), дистрофічними і некротичними змінами в різних органах  і високою летальністю (смертністю). Вакцинопрофілактики даної хвороби, як і лікування, не існує. Тварини, які перехворіли і не загинули, залишаються пожиттєвими вірусоносіями.

Вірус передається з продуктами забою хворих свиней, інфікованими кормами, водою, незнезараженими харчовими і боєнськими відходами, а також забрудненою підстилкою. Переносниками можуть бути кровосисні комахи, кліщі, а також обслуговуючий персонал.

     Звертаю вашу увагу на те, що збудник АЧС досить стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища: у трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, копченій шинці – до 5-ти місяців, у гною – до 3-х місяців.

     Вірус Африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини, але загрожує продовольчій безпеці країни – пам’ятайте про це!

 

     Нагадую контактні телефони державних установ ветеринарної медицини району:

 

Назва установи

Контактний телефон

Управління ветеринарної медицини в Долинському районі

5-03-85

Долинська районна державна лікарня ветеринарної медицини

5-10-95

Долинська районна державна лабораторія ветеринарної медицини

5-38-69

 

Світлана Леонідівна ТОЛМАЧ – начальник управління –  головний  державний інспектор ветеринарної медицини Долинського району

 

   Службою ветеринарної медицини завершено проведення комплексних ветеринарно-профілактичних та протиепізоотичних заходів, направлених на недопущення виникнення та розповсюдження хвороб (у т.ч. і інфекційних) тварин, що належать особистим селянським господарствам району. 

   Робота спеціалістів ветеринарної медицини заключалась у проведенні часткової диспансеризації тварин, дослідження їх на інфекційні хвороби, такі як лейкоз, бруцельоз, туберкульоз і щеплення проти сибірки. 

   Ветеринарним обробкам у особистих селянських господарствах району піддано усього: 3578 голів ВРХ, у т.ч. 2288 голів корів, 946 голів ДРХ, у т.ч. 668 голів кіз, 278 голів овець, 87 голів коней. 

     За результатами дослідження на лейкоз у с. Ганнівка виявлено одну корову, що реагувала позитивно. Станом на 17.06.2015 хвора корова здана на забій під контролем спеціалістів служби держветмедицини.

     І хоч масові ветеринарні заходи вже завершено – працівниками служби ветеринарної медицини району продовжується робота по забезпеченню стабільної епізоотичної ситуації в районі.

   10 червня 2015 року у залі засідань Долинської районної державної адміністрації проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (далі - ДНПК) з наступних питань: 

1. Про стан профілактичних, запобіжних та ліквідаційних заходів проти африканської чуми свиней на території Долинського району. 

2. Щодо епізоотичної ситуації по сказу тварин на території Долинського району. 

     Засідання проводила заступник Голови ДНПК – Головний державний інспектор ветеринарної медицини Долинського району Толмач С.Л., яка і доповідала по обох питаннях. 

     В процесі обговорення тем члени комісії відмітили низький рівень виконання попередніх рішень ДНПК із зазначених питань. 

   Окремо звучали нарікання на незадовільну боротьбу органів місцевого самоврядування із безпритульними тваринами, що становлять загрозу для життя і здоров’я людей, в т.ч. і як резервуар для виникнення і розповсюдження такого небезпечного захворювання як сказ, що є спільним для тварин і людей.

     За результатами засідання комісії одноголосно прийняті відповідні рішення, які направлені до виконавців.

 

УВАГА!   

   З 1 січня 2015 вступили в дію зміни до Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» та до Кодексу України про адміністративні порушення (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» від 14.08.2014 №1648-VII), які передбачають, що УСІ ФІЗИЧНІ та юридичні особи, що провадять діяльність з розведення та утримання тварин, ЗОБОВ’ЯЗАНІ ІДЕНТИФІКУВАТИ УСІХ ТВАРИН У ГОСПОДАРСТВІ (ВРХ, ДРХ, свині), вести облік усіх тварин у господарстві, в тому числі щодо їх народження, усіх переміщень тварин, а також при забої, утилізації та загибелі тварин. 

   Фізичні особи, що займаються розведенням тварин та їх утриманням для власного споживання продуктів харчування тваринного походження – також  ЗОБОВ’ЯЗАНІ ІДЕНТИФІКУВАТИ УСІХ ТВАРИН У ГОСПОДАРСТВІ!!!! 

Дані про реєстрацію тварин, їх розведення та утримання, переміщення, забій, утилізацію, загибель власник повинен подавати протягом 5 робочих днів з дати таких дій або подій. 

Фізичні особи – власники тварин, які НЕ звертаються до відповідних установ ветеринарної медицини з метою ідентифікації і реєстрації тварин або відмовляються проводити реєстрацію тварин – підпадають під дію статті 107.2 Кодексу України про адміністративні порушення «Порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин».  Дана стаття тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-85грн), а на фізичних-осіб підприємців та уповноважених осіб – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-170грн).

Ідентифікація тварин сприяє контролю за обліком та переміщенням худоби, що дає можливість контролювати епізоотичний стан в тваринництві, забезпечити належну охорону і профілактику здоров’я худоби і як наслідок здоров’я людей, а також їх забезпечення високоякісними і безпечними м’ясо-молочними продуктами та достовірною інформацією про умови їх виробництва.

    

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ – ГОТОВНІСТЬ НОМЕР ОДИН

     Відповідно до повідомлення Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України в Броварському районі Київської області встановлено діагноз на африканську чуму свиней у диких кабанів, трупи яких було виявлено 05.05.2015 в урочищі «Грабів» поблизу садового товариства «Ландиш» та угідь Державної організації «Резиденція «Залісся». З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС 07.05.2015 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Броварській райдержадміністрації, рішенням якого затверджено план з ліквідації АЧС, визначено загрозливу зону та зону нагляду. 

     АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ (АЧС) - дуже контагіозна хвороба, яка характеризується гарячкою, геморагічним діатезом (висипи на шкірі), запальними, дистрофічними і некротичними змінами в різних органах і високою летальністю (смертністю).

          Збудник хвороби досить стійкий в зовнішньому середовищі: в інфікованих свинарниках вірус зберігається 3 місяці, в грунті – 4 місяці, в трупах – не менше 2.5 місяців, у фекаліях при температурі 4-8 С – до 160 днів, сечі – 60 днів, у воді озер – до 175 днів, у дефібринованій крові при кімнатній температурі в темному місці – до 140 днів, в умовах холодильника – до 6 років, в м’язовій тканині, копчених окостах, в кістковому мозку – до 6 місяців, в селезінці  - до року.

     До захворювання сприйнятливі свійські і дикі тварини не залежно від віку. Особливо тяжко хворіють домашні і дикі свині, які знаходяться в Європі.

     Джерелом збудника інфекції є хворі і перехворілі свині – вірусоносії (до двох і більше років). Із організму тварин вірус виділяється зі всіма секретами і екскретами, а також з видихуваним повітрям.

     Факторами передачі збудника АЧС є різні інфіковані об’єкти зовнішнього середовища – транспорт, предмети догляду, фураж, вода, гній тощо. Особливо небезпечними є продукти забою заражених свиней, м’ясні і кормові відходи. Люди, різні домашні і дикі тварини, птиця, гризуни, комахи (мухи, воші), які були в контакті з хворими і загиблими свинями, чи знаходились на інфікованій території, можуть механічно переносити збудника.

     Хвороба протікає у вигляді епізоотії. Швидке поширення хвороби пояснюється високою контагіозністю і вірулентністю вірусу, його значною стійкістю і різноманітними шляхами його поширення.

     АЧС може виникнути в кожну пору року, але найчастіше в літньо-осінній період, що пояснюється збільшенням виробництва продуктів свинарства в цей період.

     Важливою епізоотологічною особливістю АЧС є висока захворюваність і летальність (смертність), які становлять 98-100%.

     Для відпрацювання дій спеціалістів ветеринарної медицини у випадку виникнення підозри на захворювання свиней африканською чумою, з метою локалізації та знищення збудника захворювання, Головним управлінням ветеринарної медицини в Кіровоградській області проведено кущові семінари - наради на базі Олександрійського, Олександрівського та Гайворонського районів, на які запрошувалися начальники управлінь ветеринарної медицини визначених районів, начальники райдержлікарень ветмедицини та директори райдержлабораторій ветмедицини.

    

Дополнительная информация